Novice

Utrinki EIMV iz konference CIGRE Session Paris 2024

19, September, 2024

Od 25. do 30. avgusta 2024 je Elektroinštitut Milan Vidmar s ponosom predstavljal svoje dosežke in poglobljeno znanje na konferenci »CIGRE Session Paris«, ki je edinstven mednarodni dogodek v elektroenergetiki, na katerem se srečajo vsako sodo leto strokovnjaki iz celega sveta. Konferenca, na kateri avtorji predstavijo članke in strokovna dognanja skozi skupinsko konstruktivno debato, je tudi tokrat ponudila odlično priložnost za izmenjavo znanja, idej in povezovanje strokovnjakov.

Naši raziskovalki dr. Katarina Ana Lestan in Ana Cerk sta predstavili prispevek z naslovom »Dialogue as an important link for increasing the level of project’s feasibility.« Na podlagi projekta »Facilitating Renewable Energy Deployment in Electricity Sector of Slovenia« je bil predstavljen celostni pristop za lažje vključevanje obnovljivih virov energije v elektroenergetski sektor Slovenije. Specifičen izziv je izhajal iz informacij, ki so povezane z okoljskimi vrednotami in zaščitnimi predpisi, kjer so nekateri vidiki objektivni in prostorsko opredeljeni, drugi pa subjektivni. Pristop, analiza rezultatov in razprava so predstavljeni in preverjeni skozi delovne sestanke z deležniki med celotnim procesom razvoja naloge.
Projekt izvajanja OVE v Sloveniji, 2021–2023, je pokrival možnost izvajanja obnovljivih virov energije iz vetra, sonca in vode in je primer pozitivnega dialoga. Dialog je potekal na treh ravneh javnosti: državnih deležnikov, investitorjev in lokalne javnosti. V tesnem sodelovanju z upravičenci in mnenjedajalci je bil pripravljen predlog meril za kartiranje občutljivosti. V delovni proces so bili aktivno vključeni vsi mnenjedajalci in drugi deležniki (investitorji, nevladne organizacije).
Zaključki pristopa, uporabljenega v projektu OVE Slovenija in predstavljeni v članku, postavljajo izhodišča za nadaljnje znanstveno raziskovalno in trajnostno naravnane aktivnosti na področju urejanja prostora. Na podlagi ugotovitev iz projekta so predlagana priporočila za iskanje ustreznih skupnih rešitev. Poleg tega se je skozi izvajanje projekta OVE izkazalo, da se očitni konflikti med deležniki zmanjšujejo z dialogom, kar je pritegnilo veliko zanimanje udeležencev. Predstavitev je spodbudila živahno razpravo o inovativnih pristopih in izzivih na tem področju ter ponudila vpogled v možne rešitve in prihodnje smernice. Udeleženci so pohvalili naši avtorici za poglobljeno analizo in celovito predstavitev, saj sta pomembni za nadaljnji razvoj v sektorju.

Vodja oddelka za okolje, dr. Rudi Vončina, se je kot predstavnik nacionalnega komiteja v študijskem komiteju C3 (Elektroenergetski sistem in okolje), na pariški konferenci udeležil delovnega sestanka skupine. Letošnja razprava se je osredotočala na predstavitev napredka delovnih skupin in povezovalno vlogo delovne skupine C3 pri zagotavljanju trajnosti v sektorju elektrike. Delovna skupina C3 v ospredje postavlja ključna vprašanja, ki so povezana z zelenim prehodom, vključno z zmanjševanjem okoljskih vplivov proizvodnje in prenosa električne energije, učinkovitim upravljanjem naravnih virov ter vključevanjem obnovljivih virov energije. Na letošnjem delovnem sestanku so udeleženci poleg običajnega poročanja o napredku del posameznih delovnih skupin posebno pozornost namenili tudi izmenjavi idej in najboljših praks za spodbujanje zelenega prehoda ter opredelili nove smernice, ki bodo pomagale sektorju elektrike doseči cilje trajnostnega razvoja. Naše sodelovanje s to delovno skupino predstavlja posebno čast, saj lahko tako aktivno prispevamo k izpolnjevanju razvoja strategij in rešitev za zmanjšanje okoljskega odtisa ter spodbujanje trajnostnih praks.

Raziskovalec Tim Gradnik je kot vodja delovne skupine A2.60 »Dynamic thermal behaviour of poert transformers« v okviru študijskega komiteja A2 (Transformatorji in dušilke) organiziral sestanek delovne skupine in na konferenci prezentiral članek z naslovom »Improvement and Validation of IEC Dynamic Transformer Thermal Model«. V članku so predlagane izboljšave standardnega IEC termičnega modela, ki so podprte z novo razvito odprtokodno platformo CIGRE Dynamic Transformer Thermal Model Benchmarking Platform. Platforma omogoča transparentno, objektivno in ponovljivo izvedbo analiz ter razvoj naprednih termičnih in z njimi povezanih dinamičnih modelov transformatorjev.

V študijskemu komiteju A3 (Prenosna in distribucijska oprema) je svoje delo zaključil dr. Simon Podkoritnik, ki je bil na novo imenovan v študijski komite B1 (Elektroenergetski kabli). Kot predstavnik nacionalnega komiteja v delovni skupini B1, je na delovni seji predstavil slovensko problematiko kablovodov in strokovne izzive s katerimi se srečujemo v regiji ter rešitve problematike s strani naših strokovnjakov.

Elektroinštitut Milan Vidmar se je na dogodku predstavil tudi na konferenčnem razstavnem paviljonu. Skupaj s partnerjema ELES d.o.o. in Operato d.o.o. smo prikazali svoje storitve in produkte ter vzpostavili možnosti novega mednarodnega sodelovanja na področju raziskav in razvoja.

Vse objave

20

prisotnosti na mednarodnih trgih

75

let raziskovalno-razvojne dejavnosti

80

strokovnjakov

3

akreditirani laboratoriji

6

specializiranih oddelkov

15000

enot knjižničnega gradiva

2600

izdelanih strokovnih študij

15

aktivnih sodelovanj v domačih in tujih organizacijah