Novice

Odziv Elektroinštituta Milan Vidmar na objavljeno stališče GZS

07, Oktober, 2024

Media GZS se v svojem prispevku "Komunikacija Agencije za energijo in Elesa je škandalozna in nesprejemljiva", ki je bil objavljen 2. 10. 2024, sklicuje na nekatere ugotovitve Elektroinštituta Milan Vidmarpri čemer so navedbe bodisi neresnične ali pa napačno interpretirane.

 

Ne drži navedba »Analiza GZS je pokazala, da se bo skupni strošek omrežnine predvsem v uporabniških skupinah 2 (US 2), 3 (US 3) – srednja napetost in 4 (US 4) – visoka napetost, povečal za 2- do 4-krat. Do zelo primerljivih rezultatov so prišli nekatera elektro podjetja oz. dobavitelji električne energije, ki so izračune na željo svojih odjemalcev pripravili za njih. Do podobnih izsledkov je prišel Elektroinštitut Milan Vidmar, na katerega so se nekatera podjetja obrnila.«

 

Elektroinštitut Milan Vidmar izvaja za podjetja posamezne analize vpliva nove omrežnine glede na obstoječe stanje in izdela priporočila možnih prilagajanj novim tarifnim shemam. Posamezni primeri so bili zelo različni. Analizirali smo tudi primer, ko je podjetje že v času izračuna močno presegalo največjo dovoljeno priključno moč iz soglasja, kar je bil že takrat neupravičen odjem. V primerih večjih podjetij, ki so se za analize obrnili na nas in niso presegali dovoljenih priključnih moči iz soglasja za priključitev, smo izračunali povečanje stroškov za omrežnino za manj kot 2-krat. Poudarili bi pa, da imajo si uporabniki omrežja, v okviru svojih omejitev, sedaj možnost, da se prilagodijo novim tarifnim shemam.

 

Pri tem bi posebej izpostavili trditev GZS:

»Izpostavljamo kršitev kriterija odražanja stroškov, na kar Elektroinštitut Milan Vidmar opozarja v svoji projektni nalogi, kjer navaja, da nova omrežnina prav za odjemalce na VN in SN, ki so priklopljeni na zbiralkah, prinaša velike spremembe in nesorazmerne obremenitve in bi bilo potrebno razmisliti o drugačni porazdelitvi teh stroškov. AE se na to sploh ni odzvala.«

 

Elektroinštitut Milan Vidmar v študiji Prenova metodologije obračuna omrežnine in tarifnega sistema - Javna posvetovanja - Agencija za energijo (agen-rs.si) v 7. točki z naslovom Analiza rezultatov pojasni razloge za večje povečanje stroškov za omrežnino pri odjemalcih, uvrščenih v tarifne skupine na VN in VN zbiralki. Pojasnjeni so razlogi za spremembe omrežnin za nekatere skupine odjemalcev, ki pa nikakor niso nesorazmerne stroškom, ki jih povzročajo sistemu. Posledično ne sprejemamo navedb GZS, da nova metodologija prinaša »nesorazmerne obremenitve«.

 

V 7. poglavju predmetne študije smo proučili tudi možnosti druge razporeditve stroškov. Treba se je zavedati, da EU z Uredbo 2019/943[1] v 18. členu določa način oblikovanja cen omrežnine. Cene omrežnine morajo odražati stroške operaterja, ki morajo biti pregledni in se uporabljati na nediskriminatoren način. Stroške sistema morajo pokrivati uporabniki, ki jih povzročajo. Tem načelom smo sledili izdelovalci študije.

Vse objave

20

prisotnosti na mednarodnih trgih

75

let raziskovalno-razvojne dejavnosti

80

strokovnjakov

3

akreditirani laboratoriji

6

specializiranih oddelkov

15000

enot knjižničnega gradiva

2600

izdelanih strokovnih študij

15

aktivnih sodelovanj v domačih in tujih organizacijah